Friday, January 21, 2011

Maine, kunnia ja Mehiläinen

Hoito ja hoiva ovat vauhdikkaan kasvun alueita elinkeinoelämässä. Toisaalta hoito- ja hoiva-aloilla on muodostumassa vain muutaman suuren firman muodostaman joukkion pelikenttä. Palveluiden ketjuuntumista ja suurten firmojen mahtia tukee se taitamattomuus, jolla hankintasopimuksia tehdään ja urakoita annetaan. Hankintalain kirjain ja lain soveltamisen tulokset alkavat olla pahasti ristikkäin.
Mehiläinen on ollut kuuluisa yksityissairaala. Nyt se on käytännössä aputoiminimi veroparatiisikonsernille. Kaupunkien ja kuntayhtymien päättäjät eivät ehkä ole muutosta huomanneet, tai ainakaan ymmärtäneet. Mehiläisen kanssa tehdään sopimuksia ahkerasti. Mehiläinen on menestynyt hankintojen kilpailuttamisissa.
Tilanne voisi olla toisinkin. Hankintalain vaatima kilpailuttaminen ei väistämättä tarkoita alistumista muutaman suurfirman hallitsemaan tilanteeseen hoito- ja hoiva-aloilla.
Tarjouksia kysyttäessä ja pyydettäessä voitaisiin teknisten ja rahamääräisten ehtojen ohessa vaatia sitä, että tarjoajat ovat hyvämaineisia myös taustoiltaan ja noudattavat koko yritysrakenteessaan hyväksyttäviä eettisiä periaatteita.
Mehiläisen tärkeänä omistajana on veroparatiisiin rekisteröity KKR. Tuon sijoittajayhtiön maine on niin vakiintuneen huono, että pelkästään sen perusteella Mehiläisen tekemä tarjous voitaisiin jättää käsittelemättä. KKR:n lisäksi Mehiläisen omistajana on Triton, toinen veroparatiisifirma. Se ei ole yhtä synkeänkuuluisa kuin KKR, mutta hyvää mainetta ja hyväksyttäviä eettisiä periaatteita sekään tuskin pystyy näyttämään.

Wednesday, January 19, 2011

Yhä pitkäikäisempiä etäsuomalaisia

Suomalainen talousennustaja ja budjetinlaatija joutuvat miettimään laskentamallejaan uudemman kerran. Kansalaisille kertyvistä tuloista käytetään täällä kulutukseen entistä pienempi osa. Suomalaisten saamasta rahasta jää täällä kiertämään yhä vähemmän, ja arvonlisäveroakin kertyy laskettua vähemmän.

Välimeren rannikkoalueilla sen sijaan kulutetaan aina kasvava osuus suomalaisten tuloista ja siellä maksetaan kasvava osa kulutusveroista. Amerikassa ja nopeasti lisääntyvästi Kaakkois-Aasiassa sijaitsee huomattavia suomalaisia kulutuskeskuksia.
Suomesta maksetaan tunnollisesti eläkkeitä kulutettavaksi elämiseen vaikka missä. Muualla asuvat ja muualla tulonsa käyttävät poikkeavat Suomessa lähinnä silloin, kun tarvitsevat jotain kallista hoitoa. Täällä hoidetaan Kelan tuella edullisemmin ja paremmin.

Aivan lähiaikoina tilastoihmiset tulevat huomaamaan, että kaukana asuvien eläkeläisten keski-ikä kohoaa enemmän kuin Suomessa asuvien. Samalla tietenkin eläkkeiden maksukausi pitenee.

Jossain Välimeren rantamailla, amerikkalaisissa eläkeläiskaupungeissa tai Kaakkois-Aasiassa asuvien suomalaisten kuolemantapauksia ei välttämättä haluta kirjata Suomessa. Näiden maiden viranomaiset eivät vaivaudu suomalaisten väestörekisterin hoitamiseen. Tuttavien ja sukulaisten avulla voidaan jo edemenneidenkin eläkkeitä nostaa vielä pitkään.