Friday, October 23, 2009

Tekniikan ja talouden eturiviä

Eilen torstaina Microsoft aloitti mahtavasti etukäteen puhutun Windows 7 käyttöjärjestelmänsä myynnin. Eilen torstaina Korpilahdella jaetussa Ykköset lehdessä Keskisen Kyläkauppa Tuurissa mainosti erikoistarjouksena Acer läppäriä Windows 7:lla. Tällä tavalla nähdään tekniikan ja talouden edelläkävijöiden sijaintia.

Thursday, October 22, 2009

Tuotannollisista ja taloudellisista syistä

Maassamme on hyväksytty ja käyttöön otettu erinomaisen järkevä säännöstö siitä, että taloudellisista ja tuotannollisista syistä voidaan palkkalistoilta vähentää väkeä, eli pienentää työntekijöiden määrää. Samalla voidaan koko yritystä tai laitosta uudistaa yksinkertaisemmaksi ja tehokkaammaksi.

Valitettavasti noin järkevää menetelmää ei käytetä siellä, missä se olisi kansalaisten ja yhteiskunnan edun nimissä kaikkein tarpeellisinta.

Valtionhallinnon menot ovat jatkuvasti valtavasti suuremmat kuin valtion tulot. Taloudellisista syistä olisi siis aihetta supistaa. Tuotannolliset syyt puoltaisivat hallinnon rajua supistamista, koska valtionhallinto on jatkuvasti saanut aikaan epäonnistuneita ratkaisuita monilla aloilla.

Taloudellisista ja tuotannollisista syistä voitaisiin ensivaiheessa lakkauttaa valtion keskushallintovirastot. Tarpeelliset toiminnot voidaan hyvin hoitaa ministeriöiden puitteissa.

Tuesday, October 20, 2009

Helsingissä etelä-afrikkalaisittain

Tärkeimmissä suomalaisissa tiedotusvälineissä suhtaudutaan suomalaiseen maaseutuun, alkutuotantoon, maakuntiin ja maakuntien asukkaisiin hyvin kiintoisalla tavalla. Mitään aivan erikoislaatuista suhtautumisessa ei silti ole.
Puolisen vuosisataa sitten USA:n etelävaltioissa suhtauduttiin afro-amerikkalaisiin samalla tavalla. Vielä 1960 – 70 lukujen Etelä-Afrikassa eurooppalaisperäisen väen vallinnut suhtautumistapa enemmistöön nähden oli hyvin saman kaltaista.
Vertailevalle kulttuuri- ja asennetutkimukselle olisi tässä kiintoisia aiheita. Helsinkiläinen suhtautumistapa näyttäisi varmasti hyvin etelä-afrikkalaiselta.