Monday, September 14, 2009

Alueellistaminen hyvä, mutta lakkauttaminen parempi

Valtion keskushallinnon virastojen ja laitosten toiminnan siirtäminen eri puolille valtakuntaa on hyvä ja viisas ratkaisu monessa eri tapauksessa. Kustannuksia saadaan vähennettyä, ja henkilöstöön saadaan paremmin motivoitunutta väkeä.
Nykyisellään helsinkiläisessä valtion koneistossa on aihe siihen, että valtion hallintoa määritellään usein seuraavasti: ”kyvyttömät tekevät haluttomasti tarpeettomia töitä”.

Hallintokoneiston alueellistaminen ei kelpaa ainoaksi ratkaisumalliksi valtion nykyisiin ja jatkossa paheneviin vaikeuksiin. Alueellistamistakin parempi ratkaisu on lakkauttaa kokonaan virastoja ja laitoksia.

Kannattaa muistaa, että valtion keskushallinnon kasvattaminen 1970-luvulla kuului osana silloiseen SDP:n ja SKDL:n hankkeeseen siirtää Suomi sosialistiseen leiriin. Valtiosääntökomiteassa SDP:n ja SKDL:n edustajat esittivät keskitettyä suunnitelmataloutta säädettäväksi aivan perustuslaiksi.

Silloin valtion keskushallintoa alettiin kasvattaa, ja kasvua on jatkunut koko ajan. Vaikka valtion toimintoja on ehditty supistaakin, niin supistukset ovat rajoittuneet alueellisiin ja käytännöllisiin toimintoihin. Keskushallinto on jatkanut kasvuaan.

Suomella ei ole enää varaa laajaan ja kalliiseen keskushallintoon. Viisaat päättäjät voisivat ottaa käsikirjakseen vaikkapa valtiokalenterin jostain 60-luvulta. Keskushallinto voitaisiin hyvin supistaa niihin laitoksiin ja mittasuhteisiin, joilla tuohon aikaan tultiin toimeen.