Sunday, September 27, 2009

Uudet vaalit - ja mitä pikimmin!
Eduskunnan hajoittaminen ja uusien vaalien pikainen järjestäminen on ajatuksena oikein hieno. Uudet vaalit mahdollisimman nopeasti puhdistaisivat ilmaa monella tavalla. Sitäpaitsi uusille vaaleille on vankkoja asiallisia perusteita.

Nykyinen eduskunta ja sen hyväksymä hallitus on valittu täysin toisenlaisissa kansantalouden ja maailmantalouden olosuhteissa. Eduskunnan ja hallituksen reagointikyky ja ymmärrys eivät ole osottautuneet mitenkään riittäviksi.

Huiman nousukauden tunnelmissa eduskuntaan on valittu väkeä, joita vakavammin ajattelavat äänestäjät eivät olisi kannattaneet, eivätkä tule enää kannattamaan. Vaikka nousukauden aikana olisi luullut puolueiden tulevan toimeen normaaleilla tulolähteillään, niin vaalikampanjoihin on käytetty runsaasti epämääräistä ja osin luvatonta rahaa. Pikaisten uusien vaalien avulla pakotettaisiin puolueet paneutumaan enemmän asioihin kuin paljon maksavaan markkinointiin.

Pikaiset uudet vaalit olisivat tarpeen siksi, että puoluekoneistot eivät totutun valitettavaan tapaansa suunnittelemaan vakavat asiat sivuuttavia, mitään sanomattomia kampanjoita. Puolueet joutuisivat vastailemaan asiakysymyksiin. Sama koskee vieläkin enemmän ehdokkaita. Uusien vaalien alla äänestäjillä on paljon kysyttävää. Niistä kysymyksistä ei selviydytä kapulakielisellä lausuntorobotin käyntiin panemisella.

Mitä pikemmin uudet vaalit järjestettäisiin, sitä parempi. Kansalaiset saisivat paljoa asiallisemmat perusteet valinnoilleen.