Saturday, April 12, 2008

Vanhanen ja keskikokoinen Kepu


Keskustapuolueesta on ehkä tulossa keskikokoinen puolue. Ja tuleekin, jos Vanhanen jatkaa puolueen johdossa kovin pitkään. Arvostuksen aleneminen tai häipyminen niin sanotusti yksityisten seikkailuiden vuoksi jää asiaksi sinänsä. Vaalimenestykseen voi sekin tietysti vaikuttaa koko puolueen kannalta hankalasti. Pahempaa on kuitenkin taustalla, ja se pahempi on kytenyt kauan, ja palanut vahvalla liekillä kuluneina pääministerivuosina.


Liian helposti on unohdettu se, että Vanhanen pääsi pääministeriksi Paavo Lipposen armollisella hyväksynnällä. Lipponen oli onnistunut kaatamaan SDP:lle todella vaarallisen keskustalaisjohtajan Anneli Jäätteenmäen. Kun Vanhasen johdolla sitten koottiin Kepu-SDP-hallitusta, niin Lipponen julkisesti korosti, ettei hallituspolitiikan päälinjoja muutella.


Tavattoman suuri osa suomalaisista oli kuitenkin toivonut ja odottanut perusteellista muutosta Lipposen kauden mahdollisimman epäsosiaaliselle, röystäilevälle ja öykkäröivälle yhteiskuntapolitiikalle. Vanhasen johdolla jatkettiin samaan sävyyn, joskin sentään vähemmän öykkäröivästi. Lipposlaista linjaa esim. valtionyhtiöissä ei kuitenkaan muutettu. Eliitin eliittietuja turvattiin edelleen.


Valtakunnan voimavaroja keskitettiin edelleen, vaikka silmänlumeeksi esiteltiinkin joidenkin toimintojen siirtämistä pääkaupungista muualle. Yhteiskunnan kehityksen yleislinjana säilyi silti keskittäminen, valtakunnallisesti pääkaupunkiseudulle, maakunnissa muutamaan keskuspaikkaan. Sama suunta on jatkunut Vanhasen toisen hallituksen aikanakin. Yhtään ei tarvitse ihmetellä sitä, että joku kunnanjohtaja jo julkisesti sanoo Vanhasen haluavan autioittaa maaseudun.


Vanhasen kaudella ollaan kiirehditty kunnallisen itsehallinnon lopullista murentamista. Lipposen -Niinistön linjaa on edelleen terävöitetty. Kunnallistalouden vaikeuksiin vedoten ollaan valtakunta muuttamassa lukuisten itsehallinnollisten paikkakuntien sijaan muutaman keskuskaupungin kokoelmaksi. Kunnallistaloutta se ei kohenna, koska kuntien pieni koko ei koskaan ole ollut vaikeuksia aiheuttamassa. Vikahan on koko ajan ollut valtion keskushallinnon vallanhalussa ja vastuuttomuudessa.


Suuressa ja vaikutusvaltaisessa Kepussa on ollut aina paljon ikäviä piirteitä. Mutta suurissa ja vaikutusvaltaisissa SDP:ssä ja Kokoomuksessa niitä on vielä runsaasti enemmän. Siksi Vanhasen linjaa seuraava Kepun heikkeneminen on valitettavaa. Tietysti voisi toivoa, että Kepusta siirtyisi aidosti keskustalaista väkeä liberaaleihin. Siirtymä taitaa kuitenkin jäädä turhan pieneksi. -ojo