Thursday, February 07, 2008

Taloustiedottamisen työnjako päälaellaan


Ennen vanhaan taloustoimittajat tekivät juttuja yritysten hyvistä tai huonoista kuulumisista, uusista tuotteista ja kaupankäynnin sujumisesta. Yritysten itse julkaisemiin tietoihin osattiin suhtautua joko kerskaamisena tai mainontana, jossa toki oli tietoa seassa. Tutkijat eri pankeissa tai tutkimuslaitoksissa seurasivat talouspalstoilta asioiden kehittymistä käyttäen apunaan myös viranomaistietoja ja yritysten itse julkaisemaa aineistoa. Sitten tutkijoita ja ennustelijoita alettiin kutsua hienostellen analyytikoiksi.


Sittemmin taloustoimittajat alkoivat kyselemään analyytikoilta, mitä talouteen tai yrityksiin kuuluu. Analyytikot puolestaan tutkivat yritysten julkaisemaa tietoa, ja laativat sen pohjalta omia ennusteluitaan tai arveluitaan. Taloustoimittajat julkaisivat näiden analyytikoiden tuotoksia täyttäen niillä nopeasti ja helposti käytettävissä olevan tilan lehdissään.


Ennen vanhaan pörssien listausten ohella julkaistiin mahdollisesti lyhyitä katsauksia, jotka sisälsivät lähinnä pörssi-ihmisten työpäivän jälkeen baarissa esittämiä arvailuita tai juoruja. Sitten pörssi-ihmiset keksivät koota juttunsa ja juorunsa katsauksiksi, joita myytiin taloustoimittajille. Nämä taas julkaisivat katsauksia, koska niistä kerran oli maksettu. Näin syntyi käsite ”markkinoiden odotukset”.


Yritykset julkaisivat omia tietojaan, joiden pohjalta analyytikot laativat omia arvailuitaan. Toiset analyytikot kokosivat toisten analyytikkojen arvailuita ja myivät ne taloustoimittajille. Nämä taas pääsivät entistä helpommalla tekemällä juttuja ”markkinoiden odotuksista” suhteessa pörssin tapahtumiin tai yritysten itse julkaisemiin tietoihin. Viranomaistietoihin tai tilastollisiin selvityksiin ei enää tarvinnut syventyä. Riitti, kun laati pikaisesti jutun tilastonumeroiden ja ”markkinoiden odotusten” suhteista.


Talouselämän arkitodellisuudesta ei enää tarvinnut vaivautua kyselemään eikä tekemään juttuja. Taloutta koskevan tiedon tuottajien ja tiedon käyttäjien roolit olivat oikeastaan vaihtuneet.


Kun sitten reaalimaailmassa tapahtuu jotakin mittavaa, niin silloin ollaan yllättyneitä. Sisäänsavuava yritysten, analyytikojen ja taloustoimittajien keskinäinen vaihdanta ei ole osannut mitään arvata tai odottaa.